Această descoperire schimbă tot ceea ce știam despre strămoșii noștri

de: Andrei Tilimpea
27 09. 2021

O nouă descoperire arată că oamenii au ajuns în America de Nord mult mai devreme decât credeau arheologii.

Amprentele de fosile găsite pe malul unui lac antic din New Mexico sunt datate la 23.000 de ani vechime, ceea ce le face cele mai vechi găsite vreodată în Americi. Practic, aceste descoperiri atestă  că grupuri de oameni își făceau veacul în sud continentului în plină eră glaciară, ceea ce îmbunătățește înțelegerea noastră despre când și cum s-au deplasat aceste grupuri spre sudul continentului american.

Înainte s-a considerat că primii oameni care au ocupat America de Nord au traversat un pod terestru care a existat între Siberia și Alaska, în timpul ultimei ere glaciare. Conform acestei teorii, ar fi trebuit să se stabilească în apropierea zonei Arctice, deoarece gheața care acoperea Canada le-ar fi făcut imposibil trecerea în sudul continentului. Apoi, mai târziu, odată ce ghețarii s-au topit acum 16.000-13.500 de ani în urmă, a început migrația către America de Sud.

Însă, această nouă descoperire „plasează definitiv oamenii în America de Nord la vremea când peretele de gheață era ferm închis”, a declarat Sally Reynolds, paleoecolog la Universitatea Bournemouth din Anglia și coautor al noului studiu.

Descoperirea a fost publicată în revista Science, iar studiul a descris, de asemenea, că pe lângă cele umane au fost găsite și urme de mamuți, lupi și leneși uriași, pradă pentru oamenii antici.

Echipa lui Reynolds a găsit 60 de urme vechi de 21.000 și 23.000 de ani. Cercetătorii au estimat vârsta urmelor prin datarea semințelor microscopice de la o plantă acvatică găsită în straturi de sedimente ale lacului în care erau îngropate amprentele.

„Sunt dovezi fără echivoc”, a spus cercetătoarea. „Straturile sunt următoarele: semințe, urme de picioare, semințe.”

Cele mai vechi amprente din Americi

Majoritatea urmelor aparțineau adolescenților și copiilor, a descoperit echipa, ceea ce ar putea arăta că tinerii care se jucau în zonă în timp ce adulții vânau.

Omul de știință a adăugat că, înainte de această constatare, cea mai timpurie estimare a momentului în care oamenii au început să ocupe America de Nord a fost acum 16.000 de ani.

Singurul indiciu despre care oamenii ar fi putut ajunge mai devreme este un set de instrumente și artefacte din piatră găsite într-o peșteră mexicană. Arheologii au estimat că sedimentele în care erau îngropate aceste artefacte erau vechi de 32.000 de ani, dar aceasta nu este măsurătoare nu este de încredere, a spus Reynolds, deoarece artefactele pot migra în sus și în jos prin straturile de sedimente în timp.

„În schimb, amprentele sunt fixe”, a mai declarat aceasta.

Nu este clar modul în care oamenii au călătorit la situl din New Mexico, deși există mai multe teorii cu privire la acest lucru.

Una dintre ele sugerează că au coborât pe coasta de vest printr-un coridor de pământ fără gheață. O altă teorie spune că aceștia ar fi ajuns acolo cu ajutorul unor „bărci”. Cu alte cuvinte, au navigat din Asia pe coasta Pacificului.

Reynolds a spus că și ea credea că este posibil ca strămoșii noștri să fi traversat continentul, apoi să fi navigat pe coasta Atlanticului înainte de a face drumeții către New Mexico.

„Există acest semn de întrebare care planează asupra abilităților lor de navigare”, a spus ea.